Funerair erfgoed

Bid- of Gedachtenisprentjes

Ter nagedachtenis aan een overledenen wordt in de kerk, maar ook in het crematorium aan de aanwezigen een bid- of gedachtenisprentje meegegeven.
Dit gebruik stamt al zeker van begin 19e eeuw en is wellicht ouder.

Een verzameling oude bidprentjes werd ter hand gesteld door Nico Frijns die uit hoofde van zijn voormalige functie deze verzameling had aangelegd. Het merendeel komt echter uit de nalatenschap van Charel Lemmens. Als bestuurder van Begrafenisvereniging Voerendaal verzamelde hij prentjes van hoofdzakelijk overledenen uit Voerendaal. De verzameling bestond in beginsel uit ruim 2000 prentjes. Een groot deel daarvan is naar een verzamelaar gegaan. Een kleiner deel, maar nog altijd bijna 600 prentjes is bij Heemkunde Voerendaal terecht gekomen. Een andere substantiŽle bijdrage van ca.400 stuks kwam van Math Bemelmans uit Ubachsberg.
Het grootste deel van deze prentjes liggen in het archief van Heemkunde Voerendaal. Enkelen zijn geleend, ingescand en teruggeven.

Deze bidprentjes geven informatie over de overledenen en in dit geval dus ook over inwoners van Voerendaal, Kunrade en Ubachsberg.
Ook voor Genealogen zijn deze prentjes interessant.

Veel van deze bidprentjes werden door mensen in kerkboeken gestoken of thuis in een doos bewaard. Jammer genoeg verdwijnen deze al weer vlug bij het oud-papier door nabestaanden die hier weinig of geen waarde aan hechten. Heemkunde Voerendaal neemt ze graag van u over om zo een deel van Voerendaals historie te bewaren. Heeft u Bid- of gedachtenisprentjes die u wilt afstaan?

Met de knoppen hieronder kunt u de bidprentjes bekijken.

      Enkele historische Bidprentjes  Het oudste bidprentje in onze verzameling
  Maria Boumans, geboren 1807, overleden 1883
  Anna Maria Riga, geboren 1824, overleden 1888.
  Het familiegraf bevindt zich nog altijd op het R.k.-kerkhof
  te Voerendaal